Project Profiles > The Breithaupt Block

 

 

 

 

 

 

A landmark on the Kitchener horizon since the early 1900’s, the Berlin Rubber Factory, and more recently The Collins and Aikman plant, has undergone an extensive renovation and conversion to ‘loft’ style office space.

 

Strategically located at the nexus of Waterloo Region’s transit corridors including rail and bus service, as well as the recently announced LRT infrastructure, The Breithaupt Block complements the gentrification and adaptive re-use of the building in the neighbouring community.

 

Renovations to the existing building stock included the removal of several recently added extensions and infills to return the collection of five buildings to their original facades and in doing so, created two new courtyard amenity spaces. One operates as the main building entry forecourt and terminates at a striking 4-storey glass entry pavilion containing two double height spaces and elevator services.

 

The development features sandblasted interior brick and beam finishes, interior amenity spaces including tenant lounges and shower facilities, along with updated energy efficient building services, replacement operable windows throughout, and re-finished hardwood floors.

 

Project completed under Certificate of Practice issued to Robertson Simmons architects inc. prior to firm name change to MartinSimmons Architects Inc.
     
Client:

Perimeter Development Corporation


Building Area:

155,000 sq. ft

 

Location:

Kitchener ON

 

Rendering:

 

Breithaupt Block

 

Awards:

Canadian Urban Institute 2014 Brownie Award - Best Overall Project

 

NAIOP 2015 Real Estate Excellence (REX) Award - Office Development of the Year

 

2016 FCM (Federation of Canadian Municipalities) Sustainable Communities Award winner
(Region of Waterloo, Brownfields - Plan)

 

2016 Grand Valley Construction Association Building Award of Distinction - Restoration/Conversion

(for Building One)

 

Rendering Credit:

Norm Li