Project Profiles > Langs Community Health Centre

 
   
 
   

Robertson Simmons architects (RSai) began this project as a feasibility study for Langs Farm Village Association, a non-profit, neighbourhood-based organization dedicated to building healthy individuals and families, as well as a healthier community through community support programs and services.

 

With the study 90% complete and proving successful in offering space for additional Community Health Centre partnership opportunities, Langs applied for and was granted, funding through the Federal Government’s Community Adjustment Fund (CAF) with one significant condition; the building had to be enclosed within 9 months, by March 2011. Overnight, schematics of Langs transformed into a $14 million construction project with multiple health service provider needs.

 

The design team quickly mobilized the consultant team, construction manager and sub-trades to accelerate the pace of construction to meet the mandated deadline. Design and development phases were handled in parallel, and with significant cooperation from the City of Cambridge, site plan and building permit approvals.

 

By rigorously adhering to the demanding schedule, RSai and its integrated team successfully met the March 2011 deadline, and through substantial progress, obtained a partial occupancy permit to allow Langs to move into the building in early September 2011. In less than one year from the start of the project, Langs was able to open its resource centre and serve its first clinical patient from the new facility at the end of September.

 

Now complete and fully occupied, the new Concession Road building is a bright, welcoming, 2-storey, 58,000 sq. ft. Community Health Centre hub that hosts various partner agencies offering clinical, diabetes, and counselling services, in addition to early childhood and youth programs, all under one roof. The William E. Pautler Centre for active seniors (operated by the City of Cambridge), and an independent pharmacy, also co-locates there.

 

Positioned at opposite ends of the building, the Seniors Centre and Community Health Centre spaces are joined through a central atrium that boasts a beautiful, interior living green wall that’s perpendicular to a two-storey wall of glazing. These windows offer a peaceful view of a lushly landscaped exterior courtyard, while infusing natural light into the pedestrian corridor, adjacent shared gymnasium, and upper level fitness track.

 

On the second floor, administrative and counselling service offices overlook a 6,000 sq. ft. green roof, providing a pleasant work environment. This living feature, in addition to the atrium green wall, was integrated into the design to be a natural element that’s reflective of the farmland the new facility was built on. The building materials, such as natural woods and exposed metals, were also selected to match the rawness of the land and blend with the surrounding community it serves.

 

Partner in Charge: Laird A. Robertson.
Project completed under Certificate of Practice issued to Robertson Simmons architects inc. prior to firm name change to MartinSimmons Architects Inc.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Client:

Langs Farm Village Association

 

Building Area:

58,000 sq. ft.


Location:

Cambridge ON

 

Langs Community Health Centre

 

Awards:

Cambridge Chamber of Commerce 2012 Environment Award - Excellence in Energy Conservation

 

Grand Valley Construction Association 2012 Building Award of Excellence

$10M to $20M Institutional Category

 

Photography Credit:

Shai Gil Fotography